Trädgårdsarbete

Varför Rhododendron misslyckas att växa och två super härdiga Rhododendron för kalla klimat

Alla tid människor säger till mig; "Rhododendron inte gör bra eller växa för mig." Just här och nu jag ska berätta varför det är så och hur till sätta fast den.

Tro det eller ej, Rhododendron och azalea är ganska lätt att växa och det tar bara ett par saker att göra dem lyckliga. Det finns en grundläggande hemligheten om rhododendron som växer i din trädgård eller ditt landskap som inte kan förbises och det kan inte sägas nog starkt. Här är det...

Rhododendron gillar inte våta fötter!

De kan inte tolerera någon form av fukt stående eller samla runt deras rotsystem. Om du har en rhododendron eller Rhododendron i ditt landskap som kämpande gå utanför, stå tillbaka och titta mycket noga på platsen för din Rhododendron och köra igenom denna checklista.

1. Vad är jorden som i plantering sängen?

2. är det bra matjord som rinner ut riktigt bra?

3. om du tar en spade och gröp ur en spade av jord från att området kommer att jorden lätt smulas en liten hög med jord, eller kommer den att förbli i en fast klump?

4. är din rhododendron nära ett downspout eller rännstenen overflow någonstans nära din Rhododendron?

5. är rhododendron nära baksidan av sängen och har marken i detta område regleras till den punkt att det är lägre än de omgivande områdena av sängen?

6. har du en automatiska bevattningssystem i sängen eller du regelbundet vattna växterna i den sängen?

7. hur mycket kompost har du i den sängen?

8. har du någonsin lossa kompostmaterial i sängen eller håller just applicera färsk kompost över vad är det?

9. hur djupt planterades din Rhododendron när ursprungligen installerade i landskapet?

Alla dessa saker kan bidra till en miljö som inte är supernyttigt för Rhododendron och andra växter, särskilt evergreens och japanska lönnar.

Alla växter andas genom sina rötter! Visste du att?

Alla växter behöver ha förmågan att överföra syre från luften till deras rotsystem. Jag vet att låter lite galet, men det är sant. Det är därför när en växt är installerat för djupt i ett landskap, eller planterade i en våt plats, de kämpar och ofta dör. Vissa växter är mer tolerant av jord som andas dåligt än andra, men alla behöver andas. Växter som Rhododendron, japanska lönnar och andra evergreens är mycket mindre toleranta mot detta än många blommande buskar.

Det är viktigt för dig att förstå hur mycket Rhododendron ogillar våta fötter villkor och exakt vad som utgör ett vått tillstånd. För att illustrera vad jag försöker förklara för dig, ska jag berätta "en verklig berättelse om min relation med några Rhododendron".

Många, många år sedan jag växte några växter med mina två vänner Larry och Dale. Min trädgård fylldes med växter, Larrys bakgård var fylld med växter och Dale ägs en ledig mycket så vi fyllde det med växter. Vi hade 705 Rhododendron i min trädgård som vi hade antingen sälja eller flytta till ett område där de hade mer utrymme. Vi bestämde att flytta dem så kunde vi sälja dem senare för mer pengar. Vi planterade 600 av dem i Larrys bakgård sedan sprang ut ur rummet så vi tog de andra 105 över till Dales ledig mycket.

Vi hade en massa saker som redan växer i Larrys bakgård och marken var lite klibbig, men den dogwood träden och andra växter verkar göra bra där. Eftersom jorden var klibbiga var gräva en rotklump när det var dags att sälja växter lätt eftersom bollar aldrig föll isär. Det är en praktisk funktion att ha när bollen och säckväv gräva växter.

Dales hel var å andra sidan mycket, mycket olika. Det var alla sand och grus. Mestadels grus! Gräva en rotklump på den rock gården var utmanande kan du bokstavligen se gnistor kommer bort spaden som du träffar stenar i marken. Många av dessa stenar var storleken på en trevlig storlek bakad potatis!

Marken var väldränerad, men under tider av torka som inte var bra eftersom vi hade inget vatten på det parti som helst. Det var så torrt en sommar att några av de kinesiska dogwoods som hade varit där för två år torkade.

Marken var varm, torr och som rocky som kan vara.

De 105 rhododendron som vi planterade på den rock gården älskade det!

De var lika glad som gärna kan vara och de växte som ogräs. Den 600 som vi planterade på Larry's house gjorde okej, såg okej men det tog dem minst ytterligare två år innan vi kunde sälja dem. Vi sålde 105 utanför rock gården på nolltid lägenhet men det tog flera år för de i den tyngre jorden till varje reach landskap storlek så vi kunde sälja dem.

Det var just där och då att jag insåg hur mycket Rhododendron ogillar våta fötter!