Trädgårdsarbete

Hortensia: när jag beskära dem? Varför inte de blomma?

Hortensior kan delas in i två kategorier. De som blommar på innevarande års tillväxt, och de som blommar på gammal ved, (förra årets tillväxt).

Hortensior som blommar på gammal ved är från familjen macrophylla. Dessa inkluderar Nikko blå, Endless Summer och många andra rosa och blues. När jag säger att de blommar på gammal ved menar jag att de är upptagen rätt nu att knoppar för nästa sommar. Så kommer nästa år när de tar bort växer på våren, de blomma skott faktiskt ur äldre trä, trä som produceras i år.

Hortensior som blommar på nytt trä är oftast de vita hortensior som Annabelle och (växt) Grandiflora (PG). De lägger på ny tillväxt på våren och sedan senare i sommar den nya blommar faktiskt produceras precis i slutet av denna nya tillväxt. Det är därför den Annabelle och PG är sådana produktiva underbyxor. De blomknoppar och nästan omedelbart dessa knoppar producera stora, vackra, rika blommor. Nästan ingenting kan gå fel med sina blommande sekvens.

Men med den blå och rosa hortensior (macrophyllas) alla möjliga saker kan gå fel med blomknoppar. Eftersom blomknoppar som produceras i augusti och September måste de göra det genom den hårda vintern innan de kan blomma. Blomknoppar kan skadas av extrem kyla.

Beskärning? Du bör rensa macrophylla hortensior rätt när de blommar, innan de har en chans att börja göra nya blomknoppar. Annabelle och PG hortensia och andra hortensior som blomma på nytt trä kan beskäras under sen höst, vinter eller tidig vår. När de börjar växa på våren, gör inte någon beskärning tills när de blommar.

En av de mest populära nya sorterna på marknaden är "Endless Summer Hortensia" och det är känt att blommar mer än en gång under en säsong. För det är i familjen macrophylla och blomknoppar på gammal ved, men det är också känt att ställa fler knoppar och producera blommor under växtsäsongen. Det betraktas fortfarande som en hortensia som blommar på gammal ved.

Så... med allt detta sagt, om din hortensia inte blommar då blomknoppar kanske har fått beskurit bort, eller mer sannolikt knopparna skadades över vintern.

Hortensior som mer vatten än de flesta växter, och minst en smidgen av skuggar hjälper dem hålla sig friska och glada.