Trädgårdsarbete

Varför inte odla din egen blåbär?

Blåbär är bra för dig! De är låga i kalorier, låg natriumhalt och innehåller inget kolesterol. De är en bra källa till fiber och de innehåller pektin som är kända för att sänka kolesterolhalten i blodet. De sägs hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner och sägs ha viss förmåga att förebygga vissa typer av cancer.

Blåbär är lätt att odla, men det tar dem tre år innan de producerar mycket frukt och nästan sex år för att få fullt upp farten.

Om du är i en norra stat som Ohio du allåkerbär blåbär växter. Om du är i södra tillstånd, du Rabbiteye eller södra allåkerbär blåbär växter.

Hög bush blåbär är de vanligaste "trädgård" sorterna. Norra hög buske sorter växer i zon 4-7. Södra hög buske sorter växer i områdena 5-9. Södra hög buske sorter brukar ha mindre bär än de norra hög buske sorterna, men de är mycket mer värme tolerant. Hög bush blåbär växterna växer till en genomsnittlig höjd av 6-8 fot. Ibland kommer de att växa så högt som 12 fot. Då plantering, utrymme dem 3-4 fötter isär. Stjälkar blir improduktiva efter 6 år och bör beskäras bort.

Rabbiteye blåbär få sitt namn eftersom bär blir en rosa nyans (som en kanin öga) före mognad till blått. Rabbiteye är låg chill sorter passar för zoner 7-9. De kan odlas i kallare zoner, men på grund av deras låga kylning krav de är benägna att producera bär tidigt. Du kan förlora en gröda till våren frost.

Rabbiteye blåbär är drägligare för torka och dålig jord förhållanden än de andra sorterna. Förvånande att de flesta människor, är de faktiskt längre än hög buske sorter. Rabbiteye, kan om de lämnas ensamma, nå höjder 20 fot!

Blåbär växter kommer att producera frukt om du bara plantera en typ av blåbär, men om du plantera mer än en sort i din berry lapp dina växter kommer att producera mer frukt och frukt blir större. Så om möjligt plantera två olika sorter så de kan korsbefruktas.

Som de flesta växter gillar blåbär verkligen bra bördig jord som rinner bra. De behöver vatten regelbundet när första planteras, men inte hålla jorden fuktig all

tiden. Låt det torka mellan vattningarna.

Växter bör vara minst 4' isär, 5' skulle vara bättre.

De första 3 åren krävs lite beskärning. 4: e år kan du ta bort all död ved från inom anläggningen och ta bort alla grenar som är kors och tvärs inom anläggningen. Alla återstående filialer behöver gott om solljus och luftflöde.

Det är en bra idé att lägga ett lager av kompostmaterial över root zonen av blåbär växterna att bibehålla fukt, enhetlig jord temperaturer och kontroll ogräs.

År kommer 5 och 6 kommer du att i blåbär himlen och dina blåbär växter bara hålla rätt på producerar en riklig skörd av blåbär i många år framöver.

Bara hålla dem beskäras. I kallare staterna görs normala beskärning i mitten av mars. Varmare staterna beskära mycket tidigare.

Ha en bra tid för blåbär!