Trädgårdsarbete

Hur du beskär en pepparväxt och varför

Vi har alla sett lång, mager, vinglig peppar växter i våra trädgårdar som gav oss 5 eller 6 paprikor och dog.

Här är hur du kan ändra detta.

Beskärning din peppar växter i olika skeden hjälper tillväxten oerhört. Det belastar anläggningen, vilket inte är en dålig sak - det orsakar rötter att skjuta ner snabbare, bredare, och det orsakar stammen för att få tjockare. Detta innebär att allt kommer att bli friskare. Felfri är bra, glad är bra. En växt som inte är nöjd kommer inte att ge dig massor av paprika i taget.

Här är vad vi gör.

Starta din peppar frön ca 5 veckor före sista frost. Vi börjar dem i 6 uns plast koppar. Fyll den med en blandning av frö börjar blanda och mask kompost ungefär halvvägs. Sätta din säd i, täcka den med ett mycket tunt lager av mix och vatten. Placera det under ljus tills det gror.

När anläggningen växer över toppen av koppen, trimma något lägre blad och lägga till mixen. När stammen är begravd, kommer det att växa nya rötter hela vägen längs stjälken, precis som tomatplantor.

Kontrollera när du begrava stammen, du vattna den och hålla den under konsekvent ljus för ett par dagar. Det kommer att gå till lite av en chock, men det kommer att vara OK.

När anläggningen får vara ca 4 inches tall, transplantera det till en större kopp eller en kruka. Du kan gräva ner det igen, kanske en annan 2 inches eller så. Du behöver inte att begrava dessa om och om igen, så djupt som möjligt, som tomatplantor. 4 eller 5 cm av stjälken begravd kommer att göra. Igen, vatten och hålla under konsekvent ljus.

Din anläggning ska börja växa som galen. Nu kan du börja långsamt vattning med en mycket mild kompost te lösning.

När den når ca 8 inches tall, börja jävlas med utfodring och belysning schema. Bästa belysning schemat övergripande är 12 timmar av ljus, 12 timmar i mörker. När du når detta stadium, kanske bara ge 6 timmars ljus, eller 18 timmar av mörka. I stället för vattning en gång i veckan, hoppa över en vecka. Detta betonar anläggningen, eftersom det har egen rutin. När anläggningen är stressat, det kommer att skjuta fler rötter snabbt för att få den energi som det är att förlora.

Detta skede går oftast bara för ca en vecka eller två. Sedan din anläggning kommer att nå 10 inches lång, och den är avstängd med sin chef. Oroa dig inte om det finns blommor, vilket det förmodligen är. Beskära varje växt tillbaka ner till ungefär en tum från första gaffeln i stammen. Vatten, och gå tillbaka till normal utfodring och belysning schema.

Som nämnts, detta kommer att göra fler grenar som skjuter ut från sidorna och mer rötter skall bilda, mycket snabbt. Anläggningen kommer att bli mer robust.

När du transplantera den utanför, bråka inte med det i ca 2 veckor. Foder och vatten som vanligt. När det är klart att anläggningen är stabil, kan du börja beskärning varje så ofta för att i princip få anläggningen för att göra vad du vill. Om du vill att det ska vara lång, skära av alla sidan grenar och lämnar huvudstam. Om du vill att bush ut, trimma bort de växande tips.

Gör allt detta, i det långa loppet, ger dig en bättre skörd. Det är vad vi alla vill, rätt?