Trädgårdsarbete

Historien om corsage

Minns du får din första corsage för din high school prom, eller bär en orkidé på påsk eller en nejlika på mors dag? Var kom dessa traditioner från? När började människor bär corsages? Många florist affärer och blomma experter presenterar olika sammanställningar på historien av corsage.

Ordet corsage kommer från samma franska ord som hänvisar till livstycket av en kvinnas klänning. Kvinnorna bar blommor fästs deras livstycket, oftast till mitten av livstycket, och därmed blommorna blev känd i franska som en "bukett de corsage." Begreppet bär blommor för speciella tillfällen går mycket längre tillbaka i tiden än 1800-talet i Frankrike. Många rapporter påpeka att i antikens Grekland, brudar och deras skötare bar blommor fästs deras bröllop klädsel för en tilltalande utseende, men också att ge en behaglig doft. Doften av blommorna var tänkt för att avvärja onda andar som kan föra otur och onåd i äktenskapet.

I 1600-talet bar män blommor på sina kläder för att avvärja onda andar och sjukdom. Dessa enda blomningar kallades boutonnieres, som när översatt till engelska, betyder "lilla knapphål." På 1600-talet, en man kan bära en boutonniere varje dag men med tiden, i praktiken har reserverats för formella evenemang som bröllop och andra formella tillfällen.

Med tidens gång, bruket att bära blommor i mitten av en kvinnas livstycket utvecklades först till att bära små Buketter av blommor som fästs på axeln på en klänning eller kostym. En corsage bör bäras på vänster sida eftersom den sidan är närmast hjärtat.

I tidigt 1900-tal i corsage bars nålas upp och ner, håller med fören blommorna tillsammans uppåt och blommorna pekar nedåt. Denna tradition är inte längre så stel och corsage kan bäras på något sätt som kompletterar kvinnans klädsel.

Eftersom många formella prom klänningar nu är Axelbandslös eller har bara liten axelband, placeringen av corsage har förändrats, och de små buketter kan bäras på en handled band, i håret, eller mindre ofta, på fotleden. För formella tillställningar och proms, bör boutonniere mannens och kvinnans corsage matcha eller åtminstone kompletterar varandra för att knyta ihop utseendet på paret.

Corsages bärs inte bara på bröllop och proms, men också på påsk, mors dag, och födelsedagar eller något annat tillfälle när mannen eller familjemedlem vill visa kärlek till kvinnan eller unga flickan och berätta för dem de är speciella. Till påsk, en orkidé är ofta valet för en corsage blomma men den underbara, doftande gardenia är också populära. En tradition som inletts i tidigt 1900-tal är att bära en röd nejlika på mors dag om din mamma fortfarande lever, och att bära en vit nejlika om din mor har avlidit. Det är en fin tradition att hedra sin mor på denna speciella dag.

Beskärningen av prom corsages är fascinerande. I tidigt 1900-tal skulle en ung man ta en gåva, ofta en bukett blommor, till sin datum föräldrar när han tog henne till balen. Han skulle sedan ta en blomma från denna bukett och fästa den på sin dejt klänning, och kanske ta en blomma för sin egen kavajslag. Detta tros vara ursprunget till prom corsage, ett måste i utstyrsel för någon high school prom deltar par idag.